torstai 11. helmikuuta 2010

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoille on todennäköisesti niin monta erilaista ohjetta kuin tekijääkin. Tämä ohje varmaan käännyttää kaikki entisaikaiset karjalaismammat haudassaan, koska karjalanpiirakoiden leivontaan pitäisi käyttää pulikkaa eikä kaulinta tai yleiskonetta. Mutta näillä mennään.

Tällä ohjeella tulee 36 piirakkaa kunhan muistaa kaulita taikinan hyvin ohueksi.

Puurotäyte
3 dl puuroriisiä
2,5 dl vettä
1 l täysmaitoa
2 tl suolaa
50 g voita tai margariinia

Taikina
3 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl ruisjauhoja

Valmista ensin täyte. Kiehauta vesi ja lisää riisit sekaan. Sekoita hyvin ja anna hautua kannen alla sen aikaa että vesi on imeytynyt. Lisää maito. Hauduta hiljalleen noin tunnin ajan kunnes täyte on riisipuuromaista suhteellisen paksua. Lisää suola ja rasva, sekoita hyvin. Jätä jäähtymään kannen alle.

Kun täyte on jäähtynyt suunnilleen huoneenlämpöiseksi, valmista taikina. Lisää vesi, suola ja vehnäjauhot kulhoon ja sekoita hyvin. Itse käytän yleiskoneen taikinakoukkua. Lisää ruisjauhot ja vaivaa kunnes taikina on pinnasta kosteaa mutta irtoaa kulhosta hyvin esimerkiksi lastalla.

Ota kourallisen verran taikinaa ja kauli se ruisjauhoilla leivitetyllä tasolla aivan ohueksi.

Leikkaa taikinasta ympyröitä, halkaisijaltaan 10-11 cm. Levitä keskelle reilu ruokalusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti koko taikinan päälle jättäen sentin verran tyhjää reunoille.

Rypytä reunoilta keskeltä aloittaen etusormella ja peukalolla kaunnit rypytykset jotta saat piirakat oikean muotoisiksi.

Paista piirakoita kuumassa uunissa (n. 300 astetta on sopiva) sen aikaa, että riisitäyte alkaa hieman saada väriä. Itse käytän tässä puilla lämmitettävää leivinuunia, jossa on reilusti yli 300 astetta ensimmäisen erän aikana. Piirakoiden palamisen saan estettyä siten, että paistan ne metallivuoan pohjalla sen sijaan, että laittaisin ne suoraan leivinuunin pohjalle.

Tarjoa piirakat lämpimänä munavoin ja maidon kera.






Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti