perjantai 19. helmikuuta 2010

Sapuska

Sapuska. Mitä se oikein on? Se on ainakin itäsuomalainen nimitys yleisesti ottaen ruuasta, mutta myös venäjän zakuska (закуска) yhdistetään nimeen usein. Zakuska tarkoittaa venäjän keittiössä alkupaloja, mutta tämä resepti ei liity millään tavalla Venäjään, eikä kyllä alkupaloihinkaan

Muistan elävästi, kun lapsosena äitini valmisti ruokaa ja eräänä päivänä kutsu ruokapöytään kävi sanoin "Sapuskalle!" Tuolloin ruokana sattui olemaan keitettyjä perunoita, kalapuikkoja ja kananmunakastiketta. Minähän siitä nokkelana päättelin että kyseisen ruuan nimi on sapuska ja siitä lähtien olen kyseistä yhdistelmää kutsunut sapuskaksi. Oikeaoppisesti siinä pitää olla kalapuikkoja mutta tällä kertaa niitä ei löytynyt kaapista vaan oli tyydyttävä leivitettyyn seitifileeseen.

Ainekset
sopiva määrä perunoita kahdelle hengelle
10 kalapuikkoa (tai kaksi leivitettyä seitifilettä)
2 kananmunaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl maitoa
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl suolaa
öljyä paistamiseen ja kastikkeeseen

Laita perunat ja kananmunat kiehumaan erillisiin kattiloihin. Kananmunat ovat sopivan kypiä 8 minuutissa. Kun perunat ovat kiehuneet noin 10 minuuttia, valmista kala ja kastike; paista kala pannussa öljyllä kunnes pinta on kullanruskea.

Kaada kattilaan muutama ruokalusikallinen öljyä. Kun öljy on kuumaa, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää tämän jälkeen maito hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes kastike saostuu ja tasoittuu. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Lisää kuutioidut kananmunat ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Tarjoa kastike kuorineen keitettyjen perunoiden ja kalan kanssa.
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti